Dan slovenske hrane (15. november 2019), smo tudi mi zabeležili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Pogovarjali smo se, kako se prehranjujemo, kakšno hrano izbiramo oziroma pripravljamo in kaj jemo. Prednost smo namenili živilom lokalnega okolja in se tudi mi zahvalili vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso domačo pridelano hrano s skupnim sporočilom

»Hvala za naš super zajtrk!« 

Z otroki smo se dejavnostim posvetili že pred dnevi. Ob slikovnem gradivu smo se pogovarjali o zdravi hrani in njeni predelavi. V skupinah smo si pripravili pogrinjke, izdelovali čebelice in čebelnjake iz naravnega ali odpadnega materiala ter se vživljali v njihovo vlogo. Tudi šolski čebelnjak smo si ogledali. Otroci v 1. Starostnem obdobju pa so spoznali zgodbo o čebeli Adeli, ki so jo strokovne delavke zaigrale otrokom v vrtcu. Poskusili pa smo tudi kolaček medenjaček, ki so ga spekli otroci v Roza skupini.  Preko pogovora, slikovnega gradiva, plakatov, knjig in filma o kranjski sivki je teklo ozaveščanje otrok od kod pride hrana in kaj potrebuje, da je zdrava.

Na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka, pa smo skupaj z otroki pripravili in pogrnili mizo z domačimi dobrotami (med, maslo, mleko, kruh, jabolka). Potem pa so si jih otroci sami postregli in ob zvokih Slakovega Čebelarja tudi zaužili. Najstarejši otroci so se nato udeležili delavnic, ki so jih pripravili v CUDV-ju.

Zapisala Marjana Šet