V okviru mednarodnega dneva maternega jezika (21.februar) smo pretekli teden v vrtcu posvetili pogovoru o maternemu jeziku, knjigam in  prebiranju literarnih del slovenskih avtorjev.

Ugotovili smo, da nimamo vsi istega maternega jezika ter se pogovarjali o maternem jeziku naših projektnih partnerjev. Posodobili smo naše pravljično – knjižne kotičke ter obnovili in utrdili pravilno ravnanje s knjigami. Listali smo različne vrste knjig – od kartonk do slikanic in spoznavali knjigo kot vir informacij. Ob ilustracijah iz knjig so otroci pripovedovali in si izmišljali zgodbice. Nastali sta tudi tipna knjiga in knjiga iz odpade embalaže.

Otroci vseh skupin smo spoznavali različna dela slovenskih avtorjev, kot so Ela Peroci – Muca Copatarica, Peter Svetina – Klobuk gospoda Konstantina, Zvezdana Majhen – Moji bližnji, Anja Štefan – Lonček na pike, Svetlana Makarovič – Pod medvedovim dežnikom, … Pri pripovedovanju se nam je pridružila tudi lutka, starejši otroci pa so si pripravili tudi gledališče.

Obstaja rek, ki pravi, da se pot proti znanju začne z obračanjem strani. Če je še niste, jo obrnite zdaj.

Čas, ki ga namenimo branju, ni nikoli izgubljen.