V šolskem letu 2020/21 smo sodelovali v državnem projektu Zdravje v vrtcu. V projektu so  sodelovale vse skupine. Naš cilj je bil predvsem ozaveščanje otrok o zdravem in varnem načinu življenja, navajanju na skrb za svoje zdravje ter ohranjanje zdravja. Dejavnosti v okviru projekta so potekale tekom celega leta. Trudili smo se, da smo sledili rdeči niti, ki je bila Počutim se dobro 2. Dejavnosti smo izvajali po različnih temah:

– OSEBNA HIGIENA (Moje telo, pravilno umivanje rok, urejenost in higiena pred in po obrokih…)

– ZDRAVA PREHRANA (Dobrote jeseni, Tradicionalni slovenski zajtrk, sadne in zelenjavne malice, priprava zdravih obrokov…)

– VARNOST V PROMETU IN NA IGRIŠČU (varna hoja na sprehodih in prečkanje ceste, varnost na igrišču – upoštevanje pravil na igralih, pravila v gozdu, upoštevanje varnosti na kolesu…)

– GIBANJE (vsakodnevno gibanje notri in zunaj, Projekt Mali sonček, pohodi in izleti, športno dopoldne, orientacijski pohod…)

– NARAVA IN VAROVANJE OKOLJA (Ekologija, ločevanje odpadkov, igra in ustvarjanje iz odpadne embalaže, skrb za varčevanje z vodo, elektriko…)

– ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA (ozaveščanje o zdravju in ohranitvi zdravja)

– ČUTILA (spoznavanje in preizkušanje čutili, preko čutil spoznavanje živali, rastlin in predmetov v igralnici in zunaj, čutna pot…)

– TRAJNOSTNA MOBILNOST (državni projekt, ozavestiti otroke in njihove starše o pomenu hoje, kolesarjenju in uporabi javnega prevoza v vsakdanjem življenju…)

– E.A.R.T.H. to save our planet! (mednarodni projekt, teme: voda, gozd, okolje, vreme in podnebje, ekologija…)

Obeležili smo tudi Svetovne dneve, ki so povezani z zdravjem:

Svetovni dan HRANE – jesenska kulinarika.

Svetovni dan HOJE – pohodi v bližnjo in daljno okolico, glede na starost otrok.

Svetovni dan MATERNEGA JEZIKA – z izdelavo knjige.

Svetovni dan GOZDOV – obisk gozda.

Mednarodni dan VODA – vodni dan.

Svetovni dan ZDRAVJA – smo obeležili s člankom na spletni strani vrtca.

Svetovni dan ZEMLJE – sajenje rastlin.

Svetovni dan GIBANJA – orientacijski pohod v naravi in orientacija v prostoru.

Svetovni dan ŠPORTA – gibalno dopoldne v sklopu Malega sončka.

V času zaprtja vrtca in nujnega varstva smo kljub temu izvajali dejavnosti s področja zdravja. Imeli smo srečanja na daljavo preko aplikacije Zoom, kjer smo telovadili, pripravljali smutije, brali zgodbice, se pogovarjali, plesali, imeli koncert, čajanko… Objavljali pa smo tudi članke na spletni strani vrtca.

Nekaj utrinkov kako smo skrbeli za zdravje si oglejte v galeriji…

Koordinatorica projekta: Urška Mastnak