Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo…Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj”, odgovor pa se začne z “zato”. In zato je bil tudi takšen naslov letošnje osrednje teme… 

V vrtcu imajo otroci veliko možnosti za raziskovanje v različnih naravnih okoljih. Ker še vedno poteka »uvajanje in spoznavanje«, smo jim omogočali veliko proste igre in socialnih iger.

Najmlajši otroci so teden otroka pričeli z ogledom predstave Katera žoga je prava? Vsi so radovedno opazovali medveda, katero žogo bo izbral za igro. Tudi sami so se veliko igrali z njimi, jih tipali, nosili, kotalili, jih metali v zrak, lovili, brcali, se z njimi igrali v bazenu oz. na travniku s prijatelji. Iskali so jih s pomočjo medveda, ko so se »skrile« in zraven prisluhnili pesmici, jih je spodbudila h gibanju. Otroci imajo zelo radi še balone in milne mehurčke, ki so odlično motivacijsko sredstvo ob praznovanju rojstnih dni. Pihajo jih s pomočjo odraslega, jih opazujejo  kako lebdijo v zraku, jih lovijo, pokajo… Glasno so se čudili, kam so izginili in radovedno opazovali madeže na tleh. Prav tako so raziskovali barve ter z njimi ustvarjali mokre sledi. Vsi so uživali, tudi ko so se umivali z odraslim. Obiskali smo tudi krajevno knjižnico in z zanimanjem prisluhnili zgodbici o Skovirju. Tako smo spoznali in raziskali še en prostor, kjer jim je bilo prijetno s prijatelji.

Najstarejši otroci pa so spoznavali pomen radovednosti in spraševanja. Svoja vprašanja so tudi narisali in nanje v različnih virih iskali odgovore. Večina najstarejših otrok že postavlja vprašanja, kar nekaj otrok pa potrebuje pomoč in spodbudo pri iskanju odgovorov v različnih virih. Večina je pri raziskovanju aktivno sodelovala, vendar se kar nekaj otrok ni posebej izpostavilo. Opažamo, da so otroci zelo radovedni in sprašujejo odrasle ali vrstnike med prosto igro.

Ko prenehamo biti radovedni, se konča želja po novem znanju in tako se konča naš lastni razvoj. To preprosto pomeni, da moramo radovednost skrbno negovati in jo ohranjati celo življenje…

Pa pokukajte še k radovednim otrokom!

 

Koordinatorki: Milena Korenak in Marjana Šet

 

Dostopnost