V Zeleni skupini smo se pogovarjali o tem, kako sploh pride kruh na naš krožnik. Počasi smo preko trgovine in pekarne prišli do moke in zrna pšenice. Otroci so z vsemi čutili zaznavali različne vrste kruha, moko in pšenico. Spoznali smo različne vrste žit in jih mleli v kavnem mlinčku in tako dobili moko. S pomočjo video posnetkov in fotografij smo spoznali pot od zrna do kruha nekoč in danes. Peš smo se odpravili do Vovkovega  mlina, kjer nam je g. Pungartnik pokazal mlin in nekaj pripomočkov, ki so jih v vsakdanjem življenju uporabljali ljudje nekoč. Z avtobusom pa smo se odpravili na ogled Sorževega mlina v Novo Cerkev. Tam smo nakrmili in videli kokoši in race, ki so zobale pšenico in koruzo. Ogledali smo si staro kmečko hišo, skupaj z g. Otonom zakurili v peč ter spoznali življenje ljudi nekoč. Pri malici, so tako kot včasih, prisluhnili zgodbici. Nato pa smo si ogledali mletje žita. Pri mlinarju smo dobili moko, s katero smo nato v vrtcu s pomočjo, ga. Danice spekli kruh. Iz slanega testa smo si izdelali pekovske izdelke in si uredili kotiček ”pekarna”. Naša doživetja pa smo tudi likovno poustvarili.

Poglejte še v galerijo

Milena in Ana

Dostopnost