V vrtcu Dobrna smo na dan 21.3.2024 obeležili Mednarodni dan gozdov, ki je  letos potekal na temo »GOZDOVI IN INOVACIJE: NOVE REŠITVE ZA BOLJŠI SVET.«

Starejši otroci so se združili tudi z mlajšimi prijatelji in jih popeljali skupaj z vzgojiteljicami v bližnji gozd in gozdno igralnico. Tam so raziskovali, spoznavali različne vrste listavcev in iglavcev, objemali drevesa, jim zapeli najljubše pesmice, na liste papirja prenesli drevesne odtise, si ogledovali, kako se drevesa prebujajo ter v krogu in v tišini z zaprtimi očmi poslušali zvoke narave. Otroci so s pomočjo lupe opazovali rastline (okušali zajčjo deteljo, pljučnik, podlesno vetrnico), listje, lubje in se igrali z naravnim materialom. Seveda pa so se otroci z vzgojiteljicami pogovarjali tudi o pomenu gozda iz skrbi zanj.

Nekateri mlajši otroci pa so se z vzgojiteljicami odpravili v šolski park, kjer so izvajali vaje čuječnosti, rajali v krogu in raziskovali debla-tipanje, razlikovanje teksture hrapavo/gladko, iskanje živali-našli so pajkove mreže ter jih opazovali. Na koncu pa prebrali še zgodbo iz Knjižnega nahrbtnika »Mali medo«.

Gozd je prostor, ki nam daje mir, kjer se učimo v naravi. Je neprecenljiv, zato ga moramo čuvati.

 

»Gozd je prostor med nebesi in zemljo«

Anselm Kiefer

 

Zapisala: Laura Plavšić

Dostopnost